Vad är det som kostar?

Vi vet att många tycker att det är dyrt att gå på sf-kongress. I och för sig kan man jämföra de 350 eller 400 kronor helgen kostar med vad ett biobesök på två timmar eller en lika lång konsert kostar, men jag ska ändå försöka förklara lite hur ekonomin hänger ihop.

Till att börja med så är en sf-kongress ett deltagarevenemang. Alla måste hjälpas åt för att få arrangemanget att gå runt ekonomiskt. Vi delas inte upp i arrangörer och kunder, man köper inte biljett till kongressen. Man löser medlemsavgift. Ingen tjänar heller några pengar. Alla hedersgäster får sina utgifter betalda, men inte ett öre i arvode. Övriga gäster får sina resor betalda, men inget mer. Även vi som arrangerar betalar medlemsavgiften. Går kongressen med förlust går vi som privatpersoner back. Om kongressen däremot går med vinst så får vi inte ett öre – alla pengar läggs i en kassa för framtida arrangemang.

Ekonomin för Kontrast ser i grova drag ut så här: Lokaler: 60.000 kr. Hedersgästernas resor: 20.000 kr. Hedersgästernas hotell och levnadsomkostnader: 40.000 kr. Kostnader för övriga gäster: 8.000 kr. Övriga kostnader: 15.000 kr. Intäkterna består huvudsakligen av deltagarnas medlemsavgifter, kongressen har inte fått några som helst offentliga bidrag och graden av sponsorpengar från förlag och bokhandel är förhållandevis låg, cirka 10 % av intäkterna (vilket inte hindrar att vi är väldigt tacksamma för de pengar vi fått från hedersgästernas förlag samt Science Fiction-Bokhandeln och English Bookshop.) Vi har också fått en generös del av överskottet från fjolårets Swecon, Eurocon 2011.

Men den största enskilda delen som ska täcka våra budgeterade utgifter på 143.000 kr är era medlemsavgifter. Det är det ni får för pengarna: ni hjälper till att över huvud taget göra det här evenemanget möjligt. Och det är vi väldigt tacksamma för. Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>