Kommittén

Vi som arrangerar Kontrast är alla medlemmar i Uppsala studenters science fiction-förening, Vi finns även på Facebook.

Johan Anglemark har en bakgrund som Tolkienentusiast och utgivare av fantasyromaner och rollspel. Han har en examen i engelska och keltiska språk från Uppsala universitet och har varit aktiv inom svenska science fiction- och fantasykretsar sedan 1981, som kongressarrangör och ordförande för Stiftelsen Alvar Appeltoffts Minnesfond.

Johan är ordförande för kongressen – han svingar piskan för att själv slippa arbeta

Daniel Albertsson studerade litteratur i Linköping innan han bestämde sig för biblioteks- och informationsvetenskap i Uppsala. Han gillar bokcirklar, att skriva recensioner och essäer, och att engagera sig (speciellt om det har med fantasy och sf att göra). När han lämnade Linköping blev han uppmanad att fixa en Swecon. Han gillar inte att göra folk besvikna.

Daniel är kassör.

Linnéa Anglemark har ett förflutet som forskningsbibliotekarie, men bestämde sig för att hon ville syssla med språkvetenskap och arbetar nu som lärare och forskare i engelska vid Uppsala universitet. Hon har varit aktiv i Uppsala Tolkiensällskap, och läser såväl fantasy som sf. Sin första regelrätta sf-kongress besökte hon 1997 i Liverpool.

Till Linnéa kan man skriva med frågor om medlemskap i kongressen.

Anna Davour, även kallad Åka, är en avdankad partikelfysiker med passion för det skrivna ordet. Alltsedan sin första science fiction-kongress i mitten av nittiotalet har hon varit entusiastiskt involverad i nästan alla former av sf-aktiviteter, med viss tonvikt på fanzineutgivning. Åka pratar gärna om böcker, neutriner eller steampunk.

Åka blandar sig gärna i lite av varje i sådana här arrangemang.

Tony Elgenstierna var som mest aktiv i fandom mellan 1979 och 1989 men har nu återvänt till ungdomens trakter. Har som gymnasielärare infört ett obligatoriskt fanzineprojekt för eleverna. Hans roman Kvinnor i nöd handlar om vad två sf-fans ägnar sig åt när de inte ägnar sig åt science fiction. Ska en dag avsluta sf-romanen som han jobbat med sedan tonåren.

Lennart Jansson tror sig vara expert på historia och alternativhistoria trots att han finner det mesta i genren pinsamt dåligt. För att rätta till detta har han börjat skriva på en roman som han hoppas ha klar snart. Han har läst science fiction sedan 1960-talet, men blev intresserad av fandom först på 90-talet. Han är bibliotekarie och jobbar för Riddarhuset.

Johan Jönsson har försörjt sig på arbete med Wikipedia och har skrivit noveller för de flesta svenska science fiction- och fantasytidskrifter och antologier som givits ut de senaste åren. Han drev nättidskriften Vetsaga, som publicerade essäer om sf och fantasy, och har skrivit artiklar, recensioner och nyheter för Catahya i snart ett årtionde.

Johan är programansvarig och arbetar med marknadsföringen.

Maria Jönsson är f.d. forskare i molekylär mikrobiologi, numera frilansöversättare och skriver en masteruppsats om kyrka och flickböcker. Hon gillar det slags fantasy som andra rynkar på näsan åt. Maria är aktiv i Upsalafandoms utkant sedan 2000, och föredrar egentligen att arrangera kongresser framför att gå på dem.

Maria arbetar just nu huvudsakligen med ansökningar om ekonomiskt stöd till kongressen.

Maria Nygård är bibliotekarie och skriver då och då om böcker i UNT. Hon var på sin första sf-kongress 2006 och tycker att det är på tiden att hon är med och arrangerar en nu. Hon har, precis som Johan J, skrivit recensioner och nyheter på Catahya i en massa år och har skrivit en och annan text till svenska fantastik-publikationer som Mitrania och FEL science fiction.

Maria sysslar med webbsidan, marknadsföring och programmet.

Jesper Svedberg är utbildad biotekniker, men arbetar för tillfället som kemist på Livsmedelsverket. Han har läst fantasy och science fiction i över tjugo år och har varit aktiv i fandom i snart tio. Jesper gick på sin första sf-kongress 2004 och var ordförande för Kontext, den senaste kongressen som ägde rum i Uppsala.

Sten Thaning är datorlingvist och arbetar som översättare på Apple. Han snubblade in på sitt första pubmöte 1997 och blev inom en halvtimme värvad av en kongresskommitté. Därefter har han fortsatt att besöka och arrangera science fiction-kongresser. Hans fanzineutgivande är för tillfället vilande.

Sten bor för tillfället i Irland, så hans arbetsuppgifter för Kontrast kan te sig en smula oklara.