Mats Strandberg: Lajvare på catwalken

För att göra lite er mer bekanta med våra hedersgäster kommer vi att publicera några texter deras från deras pennor (eller tangentbord) i Kontrastbloggen framöver. Här skriver Mats Strandberg, författare till Cirkeln och Eld, om att lajva utan att veta om det. Krönikan har tidigare publicerats i en annan version i Aftonbladet söndag. Nästa söndag kommer en novell av Sara Bergmark Elfgren.

Få människor, förutom möjligtvis gycklare och mimare, är väl så hånade som lajvare. Mina vänner utanför nördkretsar muttrar om att lajvarna borde skaffa ett liv. Att de borde växa upp. Men ibland undrar jag om inte väldigt många är lajvare, utan att själva veta om det? Jag menar, verklighetsflykt finns ju inte bara i fantasy och science fiction.

Jag har killkompisar som började ha picknick i linnekostym när En förlorad värld gick på tv. När Sex and the City var som hetast kändes det som om hälften av mina tjejkompisar blev lajvare. Istället för att åka ut till närmsta skog för att slåss mot orcher tog de en taxi till city för att dricka sötsliskiga vodkadrinkar, skvallra och träffa killar. De hade på sig höga klackar och Carrie-aktiga klänningar istället för vadmal och ringbrynjor. Istället för facklor tände de samma svindyra doftljus från Diptyque som Carrie hade vid sängkanten. Sex and the City egentligen var aldrig mer realistiskt än Sagan om ringen – men det var kul att låtsas, så varför inte drömma sig bort för en stund? Fansen såg dvd-boxarna om och om igen tills de kunde replikerna utantill. Och Carrie och Gollum hade ju vissa likheter. De var kortväxta, pinnsmala och ville ha en ring att sätta på fingret.

Vi har lång väg kvar innan den mer klassiska sortens lajvare blir accepterade av den stora massan. Men nu har lajvandet dyker upp på oväntat håll; i modevärlden och lifestylefabriken. Det känns som om det började med kokböckerna. A feast of fire and ice är den officiella Game of thrones-kokboken. Skaparna har bland annat tagit recept från 1400-talet till hjälp, så här finns exempelvis köttpaj och en gräddig svamp- och snigelsoppa för den som vill lajva vid köksbordet. Mad Men och Sopranos har också kokböcker, och snart kommer en samling True Blood-recept på het sydstatsmat och drinkar lika svalkande mot tungan som vampyrläppar. Naturligtvis är de här kokböckerna glossiga – och svindyra.

Helmut Langs höstkollektion är inspirerad av Game of Thrones, enligt modehusets kreativa chefer Nicole och Michael Colovos. Läder, päls och ringbrynjor finns med i kollektionen som kallats ”Hodor couture” av LA Times. När Ralph Lauren visade höstens kollektion inleddes visningen med vinjettmusiken till Downton Abbey. Och det stod snart klart varför. Här finns tweed, stickat, siden och strutsfjädrar. I början av mars lanserade Estee Lauder sin exklusiva serie Mad men-serie smink, vars läppstift och puderdosor förpackats i äkta guld, tidsenliga kartonger och skinnpåsar. Tv-fansen kan alltså köpa en bit av den låtsasvärld de gillar bäst, och bära hem den i en lyxig shoppingpåse. Så blir alltså lyxlirarna ett slags lyxlajvare.

1 kommentar

  1. ”Och Carrie och Gollum hade ju vissa likheter. De var kortväxta, pinnsmala och ville ha en ring att sätta på fingret.”

    Haha. xD

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>